Tutup

Skin Essentials (M) Sdn Bhd (Co. No. 500877-U)

Terdapat lebih 60 cawangan the seluruh Malaysia.

Alamat Ibu Pejabat

No.28, Jalan Anggerik Mokara 31/47,
Kota Kemuning, 40460 Shah Alam.

Ikuti Kami

Perkhidmatan Pelanggan

+603 5121 5055
+6014 641 8529

Copyright© 2016 Herbaline Global Wellness Group

Ketuat

Definisi

Ketuat sebenarnya adalah jangkitan dalam lapisan atas kulit yang disebabkan oleh virus papiloma manusia. Apabila virus menyerang lapisan luar kulit menerusi goresan kecil. Ia akan menyebabkan pertumbuhan sel dengan pantas pada lapisan luar kulit yang membentuk ketuat. Kemungkinan kanak-kanak mendapat ketuat kulit adalah lebih tinggi daripada orang dewasa. Ini mungkin disebabkan sistem imun mereka belum membina pertahanan yang kuat untuk menentang pelbagai jenis virus papiloma manusia.

Punca-punca

  • Melalui sentuhan fizikal seperti sentuhan kulit dengan kulit.
  • Perkongsian barang seperti tuala yang telah digunakan oleh orang yang mempunyai ketuat.

Akibat-akibat

Ketuat umumnya adalah sejenis kecelaan kulit yang tidak mendatangkan mudarat. Tetapi jika tidak dibuang sebaik sahaja tumbuh, ketuat akan merebak dan jumlah ketumbuhannya adalah dari 20 sehingga 100.

Sesetengah ketuat membawa risiko tinggi, kerana ia invasif dan anda hendaklah segera berjumpa doktor untuk membuangnya. Ketuat tersebut termasuklah ketumbuhan yang bernanah atau berdarah dengan kesakitan atau kegatalan tersembunyi, lebih besar daripada saiz biasa (garis pusat lebih daripada 1cm), warna dan saiz berubah, dan tiba-tiba menjadi radang.

Tanda dan Gejala

Umumnya, ketuat tumbuh pada muka kanak-kanak kecil, pipi ataupun dagu lelaki dewasa dan kaki wanita dewasa, menjadikan kulit nampak tidak cantik, tidak bersih dan tidak sihat.

Copyright© 2016 Herbaline Global Wellness Group |

Hubungi Kami | Kedai Pencari | Kenapa EE Treatment